Hopp til innholdet
FAQ

Ofte stilte spørsmål

FAQ

Vi svarer på spørsmålene dine

Hvorfor har jenter utflod?

Utflod er ikke bare normalt, det er et must. Den sørger for at skjeden er et selvrensende rør. Formålet med utfloden er å holde skjeden ren og skylle ut uønskede gjester som sopp og bakterier, samt døde celler fra slimhinnens overflate.

Sex og intimhygiene?

Renslighet er en dyd. God intimhygiene er ekstra viktig for å føle seg komfortabel ved seksuell kontakt. Dersom du har mulighet, så dusj gjerne før sex for å unngå ubehagelig lukt. Det kan være vanskelig å snakke med partneren om dårlig kroppslukt, men husk at vedkommende kanskje ikke er klar over det selv. Hvis du ikke sier fra, kommer det heller ikke til å forandre seg! Husk at infeksjoner og bakterier kan overføres ved seksuell kontakt. En dusj og mild intimvask kan bidra til å forebygge dette.

Finnes det noen gode regler for intimhygiene?

  • Dusj ikke mer enn en gang om dagen
  • Bruk både intimsåpe og vann i underlivet med måtehold
  • Unngå sterk parfymerte såper med høy pH i underlivet
  • Bruk aldri såpe opp i skjeden
  • Dusj aldri opp i skjeden
  • Menn må huske å trekke forhuden tilbake ved vask
  • Unngå klær som er tettsittende og strammer
  • Ved menstruasjon bytt bind / tamponger ofte
  • Ikke lån andres håndkler
  • Beskytt toalettringen med papir før du setter deg på offentlig toaletter

Hva er hudens viktigste oppgaver?

Huden er ditt største organ. Den har mange funksjoner, og er derfor en viktig del av din kropp.

Huden beskytter deg mot uønskede bakterier og sopp. Den såkalte «syrekappen» på overhuden er en hinne som består av fettsyrer og svette. Syrekappen har en en sur pH-verdi på ca 5,5 og skaper derfor et ugunstig miljø for de uønskede bakteriene, som foretrekker et basisk miljø.

Huden sørger for at vi kan føle både varme, kulde og smerte. Sanseorganene i huden er spesialiserte nerveceller som registrerer stimuli og sender infoen videre til hjernen. På den måten kan vi oppfatte varme, kulde og smerte gjennom huden.

Huden regulerer kroppstemperaturen gjennom svettekjertler og blodårer. Blir kroppen for varm vil blodårene i huden utvide seg og varmen transporteres da ut til hudoverflaten. Man svetter også mer når kroppen blir for varm fordi fordampingen gir et varmetap. Hvis kroppstemperaturen blir for lav, vil blodårene i huden trekke seg sammen og svetten vil også avta.

Huden beskytter deg mot fysisk skade. Det gjelder både støt og trykk, men også skadelig stråling som UV-lys. Produksjonen av pigmentet melanin stimuleres av UV-lys, og melanin er viktig for å beskytte huden mot stråling. UV-lys gjør også at overhuden blir tykkere slik at beskyttelsen blir enda bedre.

Huden er et viktig kommunikasjonsorgan. Både kjertler og blodgjennomstrømming påvirkes av deler i hjernen som er knyttet til følelser. Nervøsitet kan føre til svette hender, og flauhet kan gi rødme.

Hvorfor bruke intimvask?

Huden i underlivet har en sur pH-verdi. Mange ordinære dusjsåper har en høy pH-verdi og vil kunne forstyrre underlivets naturlige pH-verdi. Da vil den naturlige bakteriefloraen, hudens beskyttelsesfunksjon, kunne komme i ubalanse og uønskede bakterier samt soppinfeksjoner vil kunne forekomme. Slike bakterier trives spesielt godt der klimaet er tett og har høy fuktighet. En bakterie som derimot er viktig å ha i underlivet, er melkesyrebakterien. Den bidrar til å opprettholde det sure miljøet i underlivet. Ved menstruasjon vil pH-verdien i underlivet være høyere enn normalt, og faren for uønskede bakterier og soppinfeksjoner er derfor større.