Hopp til innholdet

Underlivsplager

Vanlige Underlivsplager

Vi i Asan er opptatt av at du skal ha en god intimhygiene. Derfor har vi laget en oversikt over vanlige underlivsplager. Slik at du kan vite hvilke symptomer du skal se etter og hvordan du skal forebygge og behandle plagene.

Vanlige Underlivsplager

Sopp i underlivet 

Sopp i underlivet oppstår naturlig i skjeden og skyldes oppblomstring av soppen Canadia albicans som finnes naturlig i kroppen. 

Oppblomstringen skjer gjerne når den naturlige bakteriefloraen i underlivet blir forstyrret, og soppen øker i mengde. Soppinfeksjoner er ikke skadelige – men særlig behagelige er de heller ikke. 

Svært mange kvinner får sopp i underlivet i løpet av livet, men soppinfeksjoner på kjønnsorganet rammer sjeldent menn. Dette er fordi sopp trives veldig godt i skjeden, der det er varmt og godt, og ikke fullt så godt på penis. Denne type infeksjon er derfor ikke en hyppig plage blant menn. 

Diabetikere og gravide er spesielt utsatt, og etter en antibiotikakur er man lettere mottakelig for soppinfeksjoner.

Symptomer

Symptomer på sopp i underlivet er ofte kløe, svie eller smerte ved sex. Kvinner merker gjerne at de kan få tykk, hvit og illeluktende utflod, og menn kan oppleve sprekkdannelse på penis. 

Sopp i underlivet kan innebære ubehagelige symptomer, men hvilke symptomer man får og i hvilken grad vil variere fra person til person. Her er vanlige symptomer på sopp i underlivet hos kvinner: 

 • Kløe og svie 
 • Tørre, røde og hovne slimhinner 
 • Sårhet ved samleie 
 • Endringer i utflod 

Kløe og svie i underlivet er de vanligste symptomene på sopp i underlivet som resultat av irritasjonen huden opplever. Slimhinnen kan bli tørr, rød og hoven. Derfor kan kvinner ofte oppleve sårhet eller smerte ved samleie. Endringer i utflod kommer ofte i form av tykt, hvit utflod som kan være luktfri, men kan også være tynnflytende og minne om lukten av gjær. 

Symptomer hos menn omfatter plager på forhud og glans, som rødt utslett, kløe og sprekkdannelse. 

Behandling av sopp i underlivet 

Sopp i underlivet er vanligvis enkel å behandle. Apoteket selger reseptfrie legemidler mot soppinfeksjoner, både vagitorer og salve. Får du stadig tilbakevendende soppinfeksjon i underlivet bør du imidlertid kontakte lege, da det kan være tegn på andre infeksjoner i underlivet. 

Husk å ta vare på underlivet ditt 

Asan mild intimvask med Tranebær og silkeekstrakt er spesielt utviklet for sensitiv hud og daglig intimvask. Den lave pH-verdien tilsvarer hudens egen, og sammen med melkesyre medvirker dette til å opprettholde hudens naturlige beskyttelsesfunksjon.  

Sopp i underlivet hos kvinner 

Sopp i underlivet hos kvinner er svært vanlig. De fleste får infeksjonen før eller siden, og halvparten av disse opplever det mer enn én gang.

Sopp i underlivet hos kvinner

Sopp i underlivet hos kvinner er svært vanlig. De fleste får infeksjonen før eller siden, og halvparten av disse opplever det mer enn én gang. 

Symptomene på underlivssopp varierer fra person til person, og forekommer i ulik grad. Noen merker nesten ikke at de har soppinfeksjon, mens andre kan få aggressive symptomer. Her er noen eksempler på symptomer på sopp i underlivet hos kvinner: 

 • kløe i underlivet 
 • helvelse rundt skjeden 
 • hvit, cottagecheeseaktig utflod 
 • lukt i underlivet 
 • ømhet 

Årsaker til sopp i underlivet hos kvinner 

Noen av de vanligste årsakene til sopp i underlivet hos kvinner er overdreven vask av underlivet og antibiotikakur. I disse tilfellene har alle de gode og sunne bakteriene blitt fjernet, i tillegg til de man i utgangspunktet ønsket å få bort. Da blir den naturlige beskyttelsesfunksjonen svekket, og skjeden blir særlig utsatt for infeksjoner. 

 • Andre årsaker til sopp i underlivet hos kvinner inkluderer: 
 • nedsatt immunforsvar 
 • stramme bukser 
 • fuktighet i skrittet 
 • amming
 • hormoner 

Behandling og forebygging 

Sopp i underlivet hos kvinner er enkel å behandle med vagitorier og salver som du finner reseptfritt på Apoteket. 

Dersom du er hyppig plaget av sopp i underlivet, finnes det en rekke tiltak du kan gjøre for å redusere risikoen for å få tilbakevendende soppinfeksjon. Alle Asans intimvaskprodukter vasker skånsomt huden, samtidig som de opprettholder hudens naturlige beskyttelsesfunksjon. 

Se våre beste tips til å forebygge sopp i underlivet.  

Sopp i underlivet menn  

Kan menn få sopp i underlivet? Svaret er ja – her er de vanligste symptomene og årsakene til sopp på penis. 

Sopp i underlivet menn

Symptomer på sopp i underlivet hos menn 

Sopp i underlivet hos menn kan oppstå på penis og i og mellom forhuden. Symptomer omfatter gjerne kløe, sprekkdannelse og rødt utslett under forhuden og glans. Disse plagene er som regel midlertidige og trenger ingen behandling. 

 • Andre symptomer på sopp i underlivet hos menn: 
 • Ubehag med å trekke forhuden tilbake 
 • Hvite flekker rundt penishodet 
 • Smerter under sex og ved urinering 

Årsaker til sopp på penis 

Menn som har eksemtendenser og svært tørr hud har størst risiko for å få sopp på penis. Sopp i underlivet hos menn kan også oppstå etter samleie med en kvinne som har sopp, men regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon. 

Andre faktorer som kan øke risikoen for sopp på penis: 

 • Overdreven vask 
 • Bruk av sterke såper 
 • Forlenget kur av antibiotika 
 • Dårlig hygiene 
 • Svekket immunforsvar 

Behandling av sopp i underlivet hos menn 

Symptomer knyttet til sopp i underlivet hos menn er gjerne kortvarige og forsvinner av seg selv, men ved aggressive tilfeller kan det være nødvendig å bruke krem mot gjærsopp som du finner på Apoteket. 

Slik forebygger du sopp på penis 

Sopp på penis kan forebygges ved å opprettholde gode hygienerutiner. Fordi soppen forektrekker varme, fuktige områder, gjelder det å holde skrittet rent og tørt. Dersom man er plaget av ekstrem tørrhet derimot, bør man smøre seg med krem i og rundt skrittet. Ved samleie med kvinne som har soppinfeksjon, bør kondom benyttes. 

Velg en såpe som ikke tørker ut huden 

Sterke såper bør byttes ut med en mild intimvask for å holde skrittet rent uten å tørke ut huden. Asan Mann sørger for riktig vask av de edlene delene og er spesielt utviklet for daglig vask av skrittet. 

4 tips til å forebygge sopp i underlivet

Slik forebygger du sopp i underlivet 

Soppinfeksjon oppstår når bakteriefloraen i underlivet blir forstyrret. Ofte skjer dette naturlig, andre ganger kan det komme av at man vasker seg for godt, eller bruker for stramt tøy. Uansett hva det gjelder, finnes det tiltak man kan gjøre for å påse at underlivet har det godt – her er 4 tips til å forebygge sopp i underlivet. 

#1 Unngå overdreven vask 

En av hovedårsakene til underlivssopp er overdreven vask av intimområdet, som fører til at kroppens naturlige beskyttelse blir svekket. For å forebygge sopp i underlivet bør man derfor velge en såpe med lavt pH-nivå som tilsvarer hudens egen. Asan Original inneholder melkesyrer som bidrar til å opprettholde hudens naturlige beskyttelsesfunksjon, og bidrar til å forebygge sopp i underlivet. 

Husk at skjeden er selvrensende og trenger derfor ikke å skylles. Med Asans såpefrie intimvask derimot, kan man vaske underlivet på en skånsom måte som etterlater en følelse av friskhet og renslighet. 

#2 La underlivet få puste 

Som resten av kroppen, trenger underlivet luft. Unngå bruk av trange bukser og benytt bomullstruser som kan vaskes på minst 60 grader. Truser som skaper friksjon, som trange stringtruser bør unngås. Mange foretrekker å sove uten truse for å unngå å skape et miljø som soppen trives i. Slik kan du også forebygge sopp i underlivet. 

Dersom du er en av de som opplever soppinfeksjoner etter menstruasjon, kan du prøve å bruke bind istedenfor tamponger. Kutt gjerne ned på bruken av bind også, og heller skift truse oftere. 

#3 Ha gode hygienerutiner 

At soppinfeksjon skyldes dårlig hygiene er en vanlig misforståelse, likevel kan det å ha gode rutiner på dette området virke forebyggende mot sopp i underlivet for de som er hyppig plaget. For eksempel har soppen et naturlig tilhold i fordøyelseskanalen, for å forebygge sopp i underlivet bør du derfor alltid tørke deg forfra og bakover etter toalettbesøk. 

#4 Bruk riktig glidemiddel ved samleie 

Sæd har høyere pH-verdi enn skjeden og kan virke forstyrrende for underlivet. Bruk et skånsomt glidemiddel med melkesyrer for å opprettholde balansen i underlivet under og etter samleie. 

Hvordan bli kvitt sopp i underlivet?  

Dersom du har fått infeksjonen, lurer du kanskje på hvordan du blir kvitt sopp i underlivet. Det er ikke for sent å følge disse gode rådene. Ofte går det over av seg selv – hvis ikke, finnes det et stort utvalg av vagitorier og salver, som finnes på apoteket. 

I tilfeller der symptomene ikke avtar i løpet av noen dager med behandling, eller du er usikker på diagnosen, bør man bli undersøkt av en lege.  

Infeksjon i underlivet 

Det finnes ulike former for infeksjoner i underlivet, med ulik grad av ubehag. Noen er mer alvorlige enn andre, men de aller fleste er svært enkle å behandle. 

Symptomer på infeksjon i underlivet kan være: 

 • Kløe i underlivet 
 • Svie
 • Økt utflod 
 • Fiskelukt i underlivet 

Urinveisinfeksjon 

Dersom du opplever at vannlating er smertefull og har en sterk og hyppig trang til å gå på do, kan det være at du har urinveisinfeksjon. Denne type infeksjon i underlivet gjerne oppstå etter samleie, og skyldes som regel at bakterier kommer inn i urinblæren. 

Bakteriell vaginose 

Bakteriell vaginose er en infeksjon som kommer av at det normale sure miljøet i skjeden forstyrres. Kløe, irritasjon, tyntflytende utflod og fiskelukt i underlivet er vanlige symptomer ved denne type infeksjon og kan behandles med antibiotika. 

Asan GoFresh motvirker lukt og kan brukes sammen med behandling av bakteriell vaginose. 

Infeksjon i underlivet

Underlivssopp 

Underlivssopp er en annen type infeksjon som oppstår når bakteriefloraen i underlivet blir forstyrret. Infeksjonen i underlivet skyldes oppblomstringen av soppen Candida albicans som kan gi klumpete utflod, ubehagelig lukt og kløe i ulik grad. 

Seksuelt overførbare infeksjoner 

Seksuelt overførbare infeksjoner omfatter infeksjoner som naturligvis smittes ved kontakt mellom hud og slimhinner, som munn, kjønnsorgan eller tarm. Enkelte infeksjoner kan også smitte via blod. Herpes, kjønnsvorter og klamydia er eksempler på denne typen infeksjon og behandles på hver sin måte. 

Dersom du tror du har en seksuelt overførbar infeksjon bør du ta kontakt med lege for å få riktig behandling. 

Forebygging av infeksjon i underlivet 

De aller fleste får en eller annen form for infeksjon i underlivet i løpet av livet – noen hyppigere enn andre. Heldigvis finnes det forebyggende tiltak man kan ta for å redusere faren for å forstyrre underlivet og få infeksjon: 

 • Bruk mild intimvask ved vask av underlivet, og unngå sterke såper, kremer eller parfymer i intimområdet. 
 • La underlivet få puste – unngå trange klær 
 • Tiss alltid etter samleie for å redusere risikoen for at uønskede bakterier kommer inn i urinblæren. 
 • Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner – bruk det, alltid!  

Svie i underlivet 

Årsaker til svie i underlivet 

Miljøet i underlivet er sensitivt, og kan lett irriteres. Her er de vanligste årsakene til svie i underlivet. 

Svie i underlivet 

Infeksjon i underlivet 

Infeksjoner i underlivet, som urinveisinfeksjon, bakteriell vaginose og seksuelt overførbare sykdommer kan gi symptomet svie i underlivet hos noen kvinner. Infeksjonene kommer av ulike årsaker og behandles dermed også ulikt. 

Tørre slimhinner 

Tørrhet i skjeden er vanlig etter overgangsalderen, men kan ramme kvinner i alle aldre – ved amming, fjerning av eggstokker eller som følge av behandling av kreft med stråling eller antihormoner. Et vanlig symptom på tørre slimhinner kan være svie i underlivet. 

Dersom du merker tørrhet i skjeden kan Asan intim dusjolje virke oppfriskende og er beriket med mandelolje som er kjent for sine fuktighetsbevarende egenskaper. 

Vestibulitt og vaginisme 

Vestibulitt og vaginisme er smertetilstander som kan ramme kvinner og forårsake brennende smerter, eller svie i underlivet ved innsetting av tampong eller ved samleie. 

Ved vaginisme opplever kvinner smerter i underlivet som kan ligne på menstruasjonssmerter, og ved vestibulitt merkes svie i underlivet ved innføring av tampong eler samleie. Disse to smertetilstandene kommer ofte sammen og kan forveksles med menstruasjonssmerter og infeksjoner som urinveisinfeksjon eller sopp. 

Les mer om vestibulitt og vaginisme. 

Det finnes ulike behandlingsopplegg for vestibulitt og vaginisme, som bekkenbunnstrening eller osteopatibehandling. I noen tilfeller også lokalbedøvende krem. Dersom du tror du har vestibulitt eller vaginisme, anbefales det å ta kontakt med en gynekolog med kompetanse på området, slik at du får den riktige behandlingen for deg. 

Kjemiske irritanter 

Såpe med for høyt pH-nivå kan forstyrre balansen i underlivet og gi smerter som svie i underlivet, og gjøre kroppen mer utsatt for infeksjoner. Det anbefales derfor å bruke en mild intimvask ved vask av underlivet. 

Unngå å bruke feil såpe i underlivet 

Underlivet trives best med varmt vann eller milde intimsåper. Man skal aldri bruke vanlig såpe i underlivet på grunn av de sårbare slimhinnene, som lett blir tørre og irriterte. Sterkt parfymerte såper kan i tillegg gi allergiske reaksjoner. Ofte er kløe og svie nedentil et resultat av at man bruker for sterke produkter som ikke er tilpasset underlivet. Overdreven vasking, for eksempel flere ganger om dagen, er heller ikke sunt. 

Asan Original mild intimvask dermatologisk testet. Konsistensen er kremet, drøy og gir et behagelig skum. Asan intimvask er skånsom mot den sensitive huden i underlivet og etterlater en frisk og behagelig følelse etter vask. 

Kløe i underlivet 

Kløe i underlivet kan være svært ubehagelig, men skyldes som oftest en helt ufarlig tilstand. 

Kløe i underlivet – et symptom på en rekke tilstander 

Det finnes mange ulike årsaker til at man opplever slik kløe – daglig er vi utsatt for ulike kjemikalier i miljøene vi omgås og i produktene vi bruker. Noen ganger holder det å bytte ut såpen, andre ganger kan kløe i underlivet være et symptom på en infeksjon eller hudsykdom som krever behandling. 

De vanligste årsakene til kløe i underlivet er: 

 • Eksem eller andre hudforandringer 
 • Sopp i lysken 
 • Soppinfeksjon i underlivet 
 • Enkelte seksuelt overførbare sykdommer 
 • Overgangsalderen 

Kløe i underlivet oppleves naturligvis ulikt hos menn og kvinner, og må i noen tilfeller behandles ulikt. Les mer om årsakene til kløe i underlivet her: 

 • Kløe i underlivet hos kvinner 
 • Kløe i skrittet hos menn 

Kløe i underlivet hos kvinner 

Underlivsplager er svært vanlig hos kvinner, og blant symptomene er kløe i underlivet øverst på listen. Heldigvis er kløe i underlivet hos kvinner som oftest et symptom på helt ufarlige tilstander. Her er noen av de vanligste. 

Kløe i underlivet hos kvinner 

Sopp i underlivet 

Kløe i underlivet hos kvinner kan skyldes sopp i skjeden som kan skape mye ubehag dersom man opplever sterke symptomer. 

Les mer om symptomene på sopp i underlivet. 

Sopp i lysken 

Kvinner som er aktive og svetter mye, kan være utsatt for sopp i lysken, det er dog et hyppigere problem blant menn. I tillegg til kløe i underlivet, oppstår rødt utslett i intimområdet og rundt lysken ved denne type soppinfeksjon. 

Overgangsalderen 

Overgangsalderen kan føre til kløe i underlivet hos noen kvinner, der slimhinnene i underlivet blir tynnere og mer sensitive. Det kan oppleves som at skjeden er tørr og irritabel, og vil i noen tilfeller begynne å svi. Da kan det være lurt å bruke Asans dusjolje, fremfor en dusjsåpe.

Seksuelt overførbare sykdommer 

Noen seksuelt overførbare sykdommer innebærer symptomer som kløe i underlivet hos kvinner. Dersom man tror at kløen i underlivet kan skyldes dette, bør man teste seg så fort som mulig. 

Eksem eller andre hudforandringer 

Kløe i underlivet hos kvinner kan helt enkelt komme av en irritativ reaksjon på ulike kremer, såper eller vaskemidler. Ved slik kløe er den beste behandlingen å velge uparfymerte og milde vaskemidler til klær, og intimvask med et pH-nivå tilnærmet hudens egen. 

Forebygging og behandling av kløe i underlivet 

Kløe i underlivet er som oftest lett å behandle – apoteket har et stort utvalg av lokale anti-soppmidler som kan fås uten resept, både i form av kremer og vagitorier. Ved seksuelt overførbare sykdommer, bør man imidlertid oppsøke lege for å få riktig behandling. 

Her er de beste tipsene til å forebygge kløe i underlivet hos kvinner: 

 • Hold intimområdet tørt – tørk skrittet grundig etter hver dusj 
 • Skift undertøy og treningstøy regelmessig 
 • Unngå stramme stringtruser, eller undertøy som ikke puster 
 • Skift tampong regelmessig, og skift bind ved behov 
 • Tørk gjerne underlivet med jevne mellomrom ved trening eller annen fysisk aktivitet 
 • Bruk alltid en mild intimvask til vask av underlivet 

Mild intimvask fra Asan 

Underlivet trives best med varmt vann eller milde intimsåper. Man skal aldri bruke vanlig såpe i underlivet på grunn av de sårbare slimhinnene, som lett blir tørre og irriterte. Sterkt parfymerte såper kan i tillegg gi allergiske reaksjoner.  Ofte er kløe og svie nedentil et resultat av at man bruker for sterke produkter som ikke er tilpasset underlivet. Overdreven vasking, for eksempel flere ganger om dagen, er heller ikke sunt. 

Alle intimvaskene fra Asan har et pH-nivå tilnærmet hudens egen og passer perfekt til daglig bruk. Oppretthold hudens naturlige beskyttelsesfunksjon med Asan Tranebær og Silkeekstrakt eller prøv Asan intim dusjolje, som er beriket med mandelolje som er kjent for sine fuktighetsbevarende egenskaper. 

Kløe i skrittet hos menn 

Kløe i skrittet hos menn kommer av en rekke årsaker og kan oppleves som ubehagelig og irriterende – men skyldes som oftest helt ufarlige tilstander. Irritasjon på penishodet, pungen, omkring penis og lysk er plager som kan knyttes til kløe i skrittet. 

Sopp i lysken 

Sopp i lysken er den vanligste årsaken til kløe i skrittet og er et hyppig problem hos menn. Infeksjonen karakteriseres som et kløende, rødt utslett som gjerne strekker seg fra pungen og nedover lårene. Soppinfeksjonen rammer særlig de som svetter mye, men kan forekomme hos hvem som helst. 

Sopp på penis 

Sopp på penis er en annen årsak til kløe i skrittet hos menn, men ikke like vanlig. I mange tilfeller skyldes sopp på penis smitte ved samleie. Det anses likevel ikke som en kjønnssykdom. 

Les mer om sopp i underlivet hos menn 

Seksuelt overførbare sykdommer 

Kløe i skrittet kan i visse tilfeller være tegn på en seksuelt overførbar sykdom, som klamydia eller herpes. Dersom man tror at kløen kan skyldes en seksuelt overførbar sykdom, bør man teste seg så fort som mulig. 

Eksem eller andre hudforandringer 

En irritativ reaksjon på såper, kremer eller vaskemidler kan være en årsak til kløe i skrittet hos menn. Produkter vi bruker daglig kan inneholde ulike kjemikalier og parfymer som vi reagerer på, uten å tenke over det. Løsningen ved slik kløe er å velge uparfymerte og milde vaskemidler til klær, og intimvask som har et pH-nivå tilnærmet hudens egen. 

Forebygging og behandling av kløe i skrittet 

Uansett diagnose kan kløe i skrittet hos menn behandles og forebygges mot fremtidige plager. Apoteket har et stort utvalg av anti-soppmidler som kan fås uten resept. Ved seksuelt overførbare sykdommer, bør man imidlertid besøke lege for å få riktig behandling. 

Her er de beste rådene for å forebygge kløe i skrittet hos menn: 

 • Hold intimområdet tørt – tørk skrittet grundig etter hver dusj
 • Skift undertøy og treningstøy regelmessig 
 • Tørk gjerne skrittet med jevne mellomrom ved trening eller annen fysisk aktivitet 
 • Bruk alltid en mild intimvask 

Mild intimvask fra Asan 

Underlivet trives best med varmt vann eller milde intimsåper. Man skal aldri bruke vanlig såpe i underlivet på grunn av de sårbare slimhinnene, som lett blir tørre og irriterte. Sterkt parfymerte såper kan i tillegg gi allergiske reaksjoner.  Ofte er kløe og svie nedentil et resultat av at man bruker for sterke produkter som ikke er tilpasset underlivet. Overdreven vasking, for eksempel flere ganger om dagen, er heller ikke sunt. 

Asan Mann er en mild intimvask spesielt utviklet for daglig vask av intimområdet, slik at du kan være trygg på at du vasker deg riktig hver eneste dag. Asan Mild Trippeldusj passer for deg som har behov for en shampoo og dusjsåpe som er ekstra skånsom mot huden, og etterlater en maskulin friskhet. 

Lukt i underlivet 

Lukt i underlivet er helt normalt, og på grunn av melkesyren i utfloden, kan man ha en mild syrlig lukt i underlivet. Hvor sterk lukten er, vil variere mellom individ og fra dag til dag, men skal ikke være vedvarende vond. 

Hvorfor lukter underlivet vondt? 

Fra tid til annen kan man oppleve at lukten i underlivet forandrer seg, som resultat av endringer i pH-verdien. Vond lukt i underlivet etter mensen er svært vanlig, sammen med lukt etter samleie og en lang dag med svette. Lukten er som regel kortvarig og helt ufarlig, men dersom det vedvarer eller forverres kan det være tegn på ubalanse og kanskje på tide å oppsøke lege. 

Endringer i lukten nedentil kan oppleves som ekstra sterk, eller metallisk, og kan forebygges med intimvask. Men dersom man opplever fiskelukt i underlivet, kan det være et symptom på at underlivet er i ubalanse og burde behandles. 

Det er også helt vanlig å oppleve vond lukt i underlivet i overgangsalderen, selv om dette er en mer vedvarende plage, og skyldes ofte urinlekkasjer. Løsningen er som oftest bruk av bind og intimvask som virker forebyggende mot lukt. 

Asan for god lukt i underlivet 

Den gode syrlige lukten i underlivet opprettholdes ved å bruke en mild intimvask. Asan GoFresh er spesielt utviklet for å motvirke lukt og etterlater en frisk og ren følelse. 

Mange bruker kraftige såper for å få bort lukt i underlivet, men dette virker ofte mot sin hensikt og kan forverre situasjonen ved å forstyrre balansen i underlivet ytterligere. Dersom du er hyppig plaget av vond lukt i underlivet, kan løsningen ofte være å bytte ut såpen eller moderere hvor ofte du vasker underlivet. 

Fiskelukt i underlivet 

Alle har lukt i underlivet, men den skal ikke være vond. Dersom du opplever fiskelukt i underlivet kan det være et symptom på en bakteriell ubalanse, som for eksempel bakteriell vaginose. 

Hvorfor lukter underlivet fisk? 

Et friskt underliv har en mild syrlig lukt, men når pH-verdien øker, kan uønskede bakterier begynne å feste seg og føre til ubalanse i underlivet. pH-verdien kan endre seg som et resultat av at man vasker seg for hyppig, bruker for sterke såper, eller for tette klær. Da kan man oppleve endringer i utflod og fiskelukt i underlivet. Disse plagene er typiske symptomer på en bakteriell vaginose, og kan være vanlig hos enkelte kvinner både før og etter menstruasjon og sex. 

Dersom symptomet fiskelukt i underlivet vedvarer over tid, bør man kontakte lege for å få råd og riktig behandling. 

Asan mot fiskelukt i underlivet 

Fiskelukt i underlivet kan være svært ubehagelig, men det finnes heldigvis produkter som hjelper deg å motvirke lukt. 

Asan GoFresh er spesielt utviklet for å motvirke lukt og etterlater en frisk og ren følelse, slik at du kan føle trygghet og velvære i underlivet.  

Kontakteksem 

Utslett som følge av at huden reagerer på noe er meget utbredt og kalles ofte kontakteksem. 

Årsaker til kontakteksem 

Bruk av truseinnlegg, bind, såpe, kremer, salve og fargestoffer er vanlige årsaker til at slik kontakteksem oppstår.

Symptomer på kontakteksem 

Her er vanlige symptomer på kontakteksem: 

 • Utslett 
 • Kløe 
 • Irritasjon 
 • Svie
 • Hevelse

Velg riktig intimvask 

Kontakteksem oppstår som følge av irritasjon eller allergi. Du bør derfor velge en intimvask med få fargestoffer og milde ingredienser. I tillegg bør den være svakt parfymert eller uparfymert.  

Virusinfeksjoner i underlivet 

Virusinfeksjoner kan være kroniske eller akutte, og er i dag nesten like hyppige som soppinfeksjoner. 

Symptomer på virusinfeksjoner 

Symptomene kan være de samme som ved kontakteksem og soppinfeksjoner – kløe, svie og irritasjon både utvendig og innvendig i underlivet. 

Herpesvirus forårsaker ofte utbrudd med blemmer og sår, men kan også være helt symptomfritt. 

Kondylomvirus kan gi kjønnsvorter, men du kan også ha viruset i underlivet uten å oppleve symptomer. Kondylomvirus overføres ved seksuell kontakt, og man kan smitte andre selv om man ikke har synlige kjønnsvorter. Tørr og irritert hud på grunn av overdreven såpebruk er gjerne lettere mottakelig for infeksjoner 

Smerter i underlivet

Smerter i underlivet

Smerter i underlivet – vesibulitt og vaginisme

Noen jenter opplever å få smerter i underlivet som ikke går over. Da er det en sjanse for at de har fått det som vi kaller for vestibulitt og vaginisme, og som vi synes at mange flere burde vite hva er slik at også flere kan få riktig behandling. 

Opplever du smerter i underlivet når du skal sette inn en tampong, går med stramme jeans eller skal ha sex, er det noe som ikke er som det skal. En av grunnene til dette kan være vestibulitt og vaginisme. 

Vesibulitt

Vestibulitt er smerter lokalisert rundt skjedeåpningen som utløses ved berøring som for eksempel ved sex. Smertene beskrives av mange jenter som brennende og sviende smerter. 

Dette er fordi det vokser til flere overflatiske nerver til som gjør at all berøring, uansett hvor lett den er, etterhvert oppleves som smerte. 

Vaginisme

Vaginisme kan bedre beskrives som en muskulær smerte. For mange minner det litt om menstruasjonssmerter, bare at den er mer eller mindre kontinuerlig. Har man vaginisme blir muskulaturen i bekkenet øm og stram og dette kan man kjenne som smerter både nederst i magen og i ryggen. Vaginisme kan ofte være stressavhengig og kan sammenlignes med å stramme musklene i nakke og skuldre etter en lang dag foran PCen på jobb eller skole. Hvis du har en tendens til å stramme musklene i nakke og skuldre kan du ha en tendens til å stramme musklene i resten av kroppen også. Hvis man strammer musklene i underlivet er det en større sjanse for at man ender opp med vaginisme. 

Noen opplever å kun få den ene tilstanden, men for mange går de hånd i hånd. En samlebetegnelse for smerter i underlivet er vulvodyni. 

Vanlige symptomer på vestibulitt og vaginisme

 • Stikkende, sviende, brennende smerter ved berøring
 • Smerter under og etter samleie 
 • Smerter i underlivet og i skjeden
 • Svie, stikkende smerter,  kløe og kramper
 • Smerter hvis man sitter lenge eller sykler
 • Smerter ved bruk av trang jeans eller undertøy som strammer.

Behandling av smerter i underlivet

Selv om det er skikkelig kjipt å ha vestibulitt og vaginisme så er det fint å vite at de aller fleste blir helt bra. Hvis du tror at du har en eller begge tilstandene anbefaler vi å ta kontakt med legen din eller en gynekolog som har kjennskap til det slik at de kan sette en diagnose. Dette gjøres med en enkel gynekologisk undersøkelse og er lite smertefull og fort gjort. Dersom man får diagnosen er det flere muligheter for behandling. Mange har god erfaring med manuell behandling hos osteopat eller fysioterapeut med spesialisering i underlivssmerter.

Noe du kan gjøre selv?

Ja! Dette kan du selv gjøre for å unngå eller redusere smerten i underlivet:

 • Det viktigste du kan gjøre selv er å prøve å unngå å stramme muskulaturen i underlivet. Pass på å puste godt ned i magen.
 • Gjør knipeøvelser. Når du kniper kjenner du at du strammer muskulaturen og da blir det lettere å slappe av etterpå.
 • Ikke sitt med bena i kors. Det er ikke en avslappende sittestilling for bekkenmuskulaturen og det er bedre å ha en god sittestilling med begge bena i bakken og avslappet mage.
 • Yoga eller pilates kan hjelpe deg med å både slappe av, men også komme i kontakt med musklene dine.
 • Unngå trange jeans og stringtruser som kan fremprovosere smertene.
 • Unngå å løpe, sykle eller drive tung styrketrening dersom du opplever at det trigger smertene dine.
 • Ikke ha sex hvis det gjør vondt. Sex skal ikke være vondt.

Artikkelen er skrevet av Helene Svabø og Sigrun Stenseth, som har podcasten Femihelse sammen. Der snakker de om kvinnehelse fra A til Å. Slik at vi alle kan bli tryggere på egen kropp.

Asan
.

Links & Sources

 1. Vulvano