Hopp til innholdet

Intimhygiene

Fakta om intimhygiene

Legestudentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

Legestudentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl har skrevet boken «Gleden med skjeden» og er forfatterne bak den populære bloggen www.underlivet.blogg.no. Her deler Nina og Ellen viktige fakta om intimhygiene. Tekst: Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl 

Friske jenter som har kommet i puberteten, har utflod i trusa hver eneste dag. Utfloden er en væske som kontinuerlig siver ut av skjeden fra den dagen underlivet vårt begynner å bli påvirket av hormonet østrogen, i starten av puberteten.  

Normalt siver det ut mellom en halv til én teskje utflod om dagen, men dette varierer fra kvinne til kvinne og gjennom syklusen.En del som går på hormonprevensjon, og ikke minst gravide, opplever økt mengde utflod uten at det betyr at noe er galt. Samtidig vil konsistensen variere, fra tyntflytende væske til slimete, trådaktig eggehvite rett før eggløsning. 

Utflod er ikke bare normalt, det er et must. Den sørger for at skjeden er et selvrensende rør. Formålet med utfloden er å holde skjeden ren og skylle ut uønskede gjester som sopp og bakterier, samt døde celler fra slimhinnens overflate. I tillegg inneholder den vanligvis massevis av gode melkesyrebakterier, såkalte laktobasiller. Disse produserer melkesyre, noe som gir utfloden sin lett syrlig smak og lukt. 

Enda viktigere er det at melkesyren skaper en lav pH som er helt essensiell for at skjeden skal ha det bra. De fleste sykdomsfremkallende bakterier trives nemlig dårlig i surt miljø. I tillegg vil alle melkesyrebakteriene forhindre at eventuelle dårlige bakterier får vilkår for å vokse, fordi de alle kjemper om den samme plassen og den samme næringen. Det endelige resultatet er at infeksjoner forhindres. Utfloden holder kort sagt underlivet friskt. 

Samtidig smører den slimhinnene og holder dem fuktige. Tørre slimhinner sprekker fort opp, og da tar det ikke lang tid før det oppstår problemer. Tenk bare hvordan munnen hadde vært uten spytt. Uten utflod sprekker slimhinnen i skjeden opp, og man kan få små sår. Sex blir et lite mareritt, og i tillegg øker sjansen for seksuelt overførbare infeksjoner siden kroppens ytre barriere er skadet. Utflod er med andre ord ikke noe skittent som skal vaskes vekk fra skjeden, men en viktig alliert. 

Problemet er at folk synes utflod er ekkelt, som om det er et tegn på urenhet eller manglende hygiene. I enkelte miljøer har det gått så langt at man føler at selve skjeden må vaskes ren for utflod. Det bør man absolutt ikke gjøre, siden dette kan forstyrre den naturlige balansen i underlivet og tørke ut de sarte slimhinnene. Resultatet av å vaske seg innvendig, og da særlig med såpe, er at man kan bli mer utsatt for sopp, bakteriell vaginose og seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia. 

Underlivet trives best med varmt vann eller milde intimsåper. Man skal aldri bruke vanlig såpe i underlivet på grunn av de sårbare slimhinnene, som lett blir tørre og irriterte. Sterkt parfymerte såper kan i tillegg gi allergiske reaksjoner.  Ofte er kløe og svie nedentil et resultat av at man bruker for sterke produkter som ikke er tilpasset underlivet. Overdreven vasking, for eksempel flere ganger om dagen, er heller ikke sunt. 

Hva kan da være grunnen til at kvinner føler behov for å rense skjeden eller bruke kraftige såper? For mange handler det nok om lukt. Flere kvinner vi har snakket med, bekymrer seg for om de lukter «normalt» nedentil. Friske underliv har lukt, sånn er det bare. Fersk utflod har en mild, syrlig lukt og smak på grunn av melkesyren i utfloden. Samtidig har vi godt med svettekjertler i lysken og på vulva. Trange bukser, syntetiske truser og ben i kors gjør at det blir varmt og godt mellom bena. Gjennom en lang dag vil man derfor, naturlig nok, svette en hel del også her. Kombinasjonen av en hel dags utflod, svette og en dæsj urinrester gir lukt. For å fjerne denne lukten på en mest mulig skånsom måte, er det lurt å bruke mild underlivssåpe. Såpe har den egenskapen at den klarer å fjerne de fettløselige stoffene som gjerne kan lukte litt. 

Underlivets lukt er noe av det mest intime vi har. Som du har skjønt, er det helt normalt å lukte litt, særlig på slutten av en lang dag, men det skal som regel ikke lukte vondt. Vond lukt kan være et tegn på infeksjon og er en god grunn til å oppsøke lege. Hvis du har sjekket at det ikke er en infeksjon som er årsak til luktplagene, kan et godt råd være å gå med løse bukser eller skjørt, bruke bomullsundertøy og ikke minst, sørge for en normal intimhygiene med tilpassede produkter som bevarer underlivets normalflora og ikke tørker ut slimhinnene.

Renslighet er en dyd 

Det er vanskelig å forestille seg en situasjon der renslighet ikke blir sett på som en positiv karakteregenskap. Renslighet er ikke bare kritisk for å forebygge sykdommer, men også viktig for å føle seg vel i egen kropp og i samvær med andre. 

Renslighet er en dyd 

I følge Forskning.no er det ikke mange generasjoner siden det var vanlig å dusje bare én gang i uken – bare spør besteforeldrene dine. Normene for renslighet endrer seg over tid og kan variere, alt etter skikk og bruk og omstendigheter. Forfatterne av boken «Gleden med skjeden» Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl påpeker at noen miljøer ser på utflod som et tegn på urenhet eller manglende hygiene, og må vaskes vekk. Utflod er en rensende mekanisme og tvert imot urenslig. 

Gjennom tidene har det oppstått en hel rekke misforståelser rundt hva renslighet innebærer. Kvinner føler ofte et behov for å rense skjeden eller bruke sterke såper på grunn av lukt. Men et friskt og rent underliv skal lukte litt. Overdreven vask kan i mange tilfeller bidra til å gjøre vondt verre, og legge til rette for infeksjoner i underlivet. 

Renslighet med Asan 

Renslighet er en dyd. Det handler om å ta vare på seg selv, og gi underlivet stellet det fortjener. Med Asans intimvaskprodukter kan du skånsomt vaske underlivet samtidig som du opprettholder den naturlige beskyttelsesfunksjonen. På den måten kan du føle velvære og renslighet hver dag og skape trygghet for deg selv og den du er mest intim med.  

pH-verdi i underlivet 

Miljøet i underlivet er naturlig surt og har til hensikt å beskytte mot skadelige mikroorganismer som foretrekker et mindre surt miljø. Surheten måles i pH, der lav pH-verdi i underlivet uttrykker høyere surhet. 

Hva er normal pH-verdi i underlivet?

Normal pH-verdi i underlivet ligger mellom 3,8 og 4,5. Til sammenligning har vann en pH-verdi på 7 og er helt nøytralt. Et friskt underliv har altså ganske lav pH-verdi. 

Dersom pH-verdien i underlivet går over 4,5, kan mikroorganismene øke i antall. Plager som kløe, ubehagelig lukt og utflod kan forekomme, og vil uten behandling forårsake ubalanse som kan føre til infeksjon

Årsaker til endringer i pH-verdi 

Det finnes mange påvirkende faktorer til at pH-verdien i underlivet endres. Variasjon i menstruasjonssyklusen, seksuell aktivitet, antibiotikakurer og nedsatt immunforsvar kan bidra til at surheten i underlivet reduseres, og kan være årsaken til at mange kvinner opplever tilbakevendende ubalanser med symptomer i form av utflod med lukt eller kløe i underlivet. 

Dusjsåper og sjampo kan ha opptil 8 i pH-verdi og kan være vanlige årsaker til endringer i surhet i underlivet. 

Asan for en balansert pH-verdi i underlivet 

Asans intimvaskprodukter er spesielt utviklet for underlivets balanserte miljø, og kan trygt brukes til daglig vask. Sammen med melkesyrer bidrar produktene til å opprettholde den naturlige beskyttelsesfunksjon kroppen har, slik at pH-verdien i underlivet holder seg på et friskt nivå og skaper velvære. 

Ta litt Asan i hånden og vask forsiktig hudfoldene i intimområdet. Skyll godt, men dusj aldri opp i skjeden. 

Intimbarbering 

Kjønnshåret må barberes vekk! Neida – denne myten har vi allerede knust. Men noen liker å barbere underlivet, og det er helt greit. Det er ikke farlig å barbere underlivet, men husk at kjønnshåret har en funksjon, og er der for å beskytte. 

Skånsom barbering av underlivet 

Alle som har barbert underlivet har nok opplevd irritasjonen det kan føre til. Røde prikker, inngrodde hår og nupper kan oppstå som resultat av irritasjon på hudoverflaten. Feil barbering av underlivet eller gnissing fra stramme klær kan være drivende årsaker til dette. 

Håret klimatiserer og beskytter underlivet, slik at skjeden får luft samtidig som slimhinnen forblir beskyttet. Derfor bør kvinner som er hyppig utsatt for ubehagelige symptomer være ekstra forsiktig. I tillegg beskytter hårene mot ytre stimuli – når håret fjernes ved intimbarbering, kan hudoverflaten bli irritert som følge av gnissing fra stramme klær. 

Hvordan barbere underlivet uten å få nupper? 

Dersom du er en av de som barberer underlivet hyppig, lurer du kanskje på hvordan man barberer underlivet uten å få nupper. Litt irritasjon vil det nok alltid være, men her er tipsene for å redusere irritasjonen som følge av intimbarbering: 

  • Bruk varmt vann på intimområdet før du begynner intimbarberingen. Slik vil porene åpne seg og hårfjerningen vil bli mindre belastende for underlivet.
  • Barber i retningen hårene vokser. 
  • Skyll godt med kaldt vann for å lukke porene og forhindre at bakterier kommer inn. 
  • Tørk med et rent håndkle. 
  • Bruk gjerne en skånsom skrubb på hudoverflaten i intimområdet 1 gang i uken. På den måten fjerner du døde hudceller og hjelper hårene med å vokse ut igjen, og unngår inngrodde hår. 
  • Skift barberblad ofte – jo skarpere, jo lettere vil hårene fjernes, og jo mindre vil området bli irritert. 
  • Vask underlivet med Asan Shower&Shave for å unngå irritasjon og uttørking. 

Asan Shower&Shave for intimbarbering 

Asan Shower&Shave er ekstra mild og skånsom mot huden, og er derfor perfekt for deg som dusjer ofte. Den kremete konistensen er spesielt tilpassert intimbarbering og passer til både normal og sensitiv hud. Fyldig skum gir en komfortabel barbering slik at huden blir glatt og silkemyk. Asan Shower&Shave er dermatologisk testet, parabenfri og har en mild og herlig duft. 

Asan Shower&Shave for intimbarbering 

Intimservietter 

Intimservietter er et godt alternativ om du må droppe dusjen, eller bare ønsker å freshe deg opp i løpet av dagen. 

For daglig intimhygiene 

Daglig intimhygiene er viktig, men det kan virke mot sin hensikt å dusje for ofte. Da er det fare for at den naturlige hudbarrieren brytes ned og huden tørkes ut. 

Intimservietter er perfekt for daglig intimhygiene og kan godt brukes for rengjøring av menskopp. Dersom du er en av de som dusjer på morgenen, etter trening også igjen på kvelden, kan du gjerne bytte ut dusjen med intimservietter for vask av intimområdet, armhuler, føtter og ansikt. 

Med lav pH-verdi og fuktighetsbevarende midler, bidrar Asans intimservietter til å opprettholde den naturlige balansen i underlivet og skåner huden for unødvendig belastning. 

Intimservietter motvirker lukt 

Intimserviettene inneholder virkestoffet Sinodor, som er kjent for å nøytralisere lukt. Dersom du sliter med lukt eller andre underlivsplager, kan intimservietter bidra til å motvirke lette symptomer og gi deg en god følelse av renhet etter bruk. 

Helt ren uten vann 

Unn deg selv velvære med Asans intimservietter neste gang du er på ferie, fjelltur eller festivaler der du ikke har tid eller anledning til å ta en dusj. Helt ren uten vann – når som helst og hvor somhelst.  

Hvorfor bruke intimvask? 

Underlivet trives best med varmt vann og mild intimvask. De sårbare slimhinnene i underlivet blir lett tørre og irriterte 

Sterkt parfymerte såper, og såper med for høy pH-nivå kan gi ubehag.  Kløe og svie nedentil kan være et resultat av at man bruker for sterke produkter som ikke er tilpasset underlivet. Både skitt utenfra samt kroppens egne produkter som svette, talg og cellerester må bort. Vannløselig skitt vaskes enkelt bort med vann, mens det som er fettløselig vaskes med mild intimvask med pH nær kroppens egen. 

Unngå også overdreven vasking av underlivet, som er et sensitivt område av kroppen. Overdreven vasking kan bidra til å fjerne den naturlige beskyttelsesbarrieren og medføre tørrhet og irritasjon. 

Hvorfor bruke intimvask? 

Intimvask opprettholder den naturlige balansen

I underlivet opplever huden din en ekstra påkjenning som følge av fuktighet fra urin, svette og også menstruasjonsblod for jentene. Dette er avfall kroppen vil kvitte seg med. Bakterier formerer seg raskt hvis du ikke er påpasselig med intimhygienen. Underlivet er også ditt senter for intimitet. For å føle velvære med hele deg bør du ha en ren og delikat hud som lukter godt. Asans intimvaskprodukter hjelper deg med dette. 

Asan intimvask har en tilpasset pH-verdi og inneholder milde ingredienser og melkesyre slik at du kan vaske underlivet ditt daglig og samtidig opprettholde den naturlige beskyttelsesfunksjonen. 

Se hele utvalget av intimvask hos Asan 

Slik bruker du intimvask 

Ta litt Asan intimvask i hånden og vask forsiktig i hudfoldene i skrittet. Skyll godt, men dusj aldri opp i skjeden. For menn er det viktig å trekke forhuden tilbake ved vask for å unngå smegma og ubehagelig lukt. Dusjer du flere ganger om dagen bør du bruke bare vann innimellom. 

produkutbud-asan

Bli kjent med eget underliv 

Artikkelen er skrevet av Helene Svabø og Sigrun Stenseth, som har podcasten Femihelse sammen. Der snakker de om kvinnehelse fra A til Å. Slik at vi alle kan bli tryggere på egen kropp. 

Bli kjent med eget underliv 

Hva er egentlig et normalt underliv? 

Det siste året har vi i Femihelse kanskje først og fremst lært, hvor lite vi faktisk kan om kvinnekroppen. Som at underliv er like forskjellige som fjesene våre eller at puppene faktisk ikke er ment for å være helt symmetriske. Kanskje opplagt for noen, men vi vet at det er lett å glemme. En oppfordring fra oss er derfor å snakke mer sammen, også om de tingene som er litt kleine sånn at “normalt” kanskje kanskje kan bli litt mer enn hva det har vært. For er det en ting som er sikkert, så er det at det finnes ingen mal for hvordan vi skal se ut! 

Hvorfor ser egentlig underlivet vårt ut som det gjør? 

Vulva er den ytre delen av kjønnsorganet vårt, altså det vi kan se. Den består av de ytre og de indre kjønnslepper som omkranser vulva. Disse varierer både i farge og i form. Hos noen lukker de ytre kjønnsleppene seg rundt resten av vulva, men hos andre kan de indre kjønnsleppene være de lengste og synes godt utenfor de ytre kjønnsleppene. Hos noen er de brune, andre mer “hudfargede” og hos noen mer rosa. Så som Skittles kommer de i alle mulige farger. 

Innenfor kjønnsleppene er det første man møter klitoris. Navnet kommer fra gammelgresk, κλειτορίς, kleitoris, og betyr egentlig «liten bakke». Ganske så passende! Det vi kan se av klitoris er faktisk bare toppen av “isberget”, og selv om det kan se ut som om den bare er en centimeter eller to er den faktisk ganske stor. En klitoris kan være 6-8 cm, men går innover i kroppen. Så fascinerende! En fun fact er at det man tidligere har kalt for “vaginal orgasme” faktisk er en klitorisk orgasme, det er bare det at det er “armene” til klitoris som stimuleres fra innsiden av skjeden, tror man i dag. Derfor er det nå flere som tror at det som ble omtalt som g-punktet også er at man treffer klitoris fra innsiden. (2)

Etter klitoris kommer urinrøret. Det er ikke så lett å få øye på sånn uten videre. Hos kvinner er urinrøret ca 4 cm og leder opp til blæren. 

Deretter kommer inngangen til vagina, også kalt for skjeden. Her kommer mensen og utflod ut, og av og til et par babyer. Det er også her blant annet tamponger, penis og fingre føres inn. Altså en kanal som brukes til ganske mye. Skjeden er gjennomsnittlig 7-10 cm i lengde. På hver sin side av skjeden ligger de bartholinske kjertlene. Det er disse som gir fuktighet når man blir opphisset. Helt til slutt, før vi kommer til anus, er mellomkjøttet. 

Viva la vulva! 

Dette er kvinnens underliv, kort oppsummert! Det som er fint å tenke på er at alle delene av underlivet egentlig kan sammenlignes med fjeset vårt. Ikke bokstavelig talt selvfølgelig, men fordi de er like forskjellige som ørene, øynene, nesa, munnen, håret, hudfarge osv. Og vi vet jo alle at fjesene våre er forskjellige – og det er vi jo veldig vant til. Så selv om vi kanskje ser vulva litt mindre enn fjeset er det fint å vite at ditt underliv er like unikt som deg og at det du har er like normalt som alt annet. 

Les også: Normalt underliv 

Tips og råd fra Gynekologen 

Hvordan skal man egentlig vaske underlivet? 

Ved intimvask ønsker vi å fjerne urenheter utenfra, samt fjerne kroppens egne avfallsprodukter som svette, talg og cellerester. Det som skal vaskes vekk vil til dels være vannløselige og dels fettløselige stoffer. De vannløselige kan vaskes bort med vann, mens de fettløselige enklere fjernes ved å bruke et produkt som inneholder fettløselige ingredienser. 

Ta litt intimvask i hånden og vask forsiktig i hudfoldene i skrittet. Skyll godt. Husk at såpe ikke skal inn i skjeden. For menn er det viktig å trekke forhuden tilbake ved vask for å unngå smegma og ubehagelig lukt. Dusjer du flere ganger om dagen bør du bruke bare vann innimellom. Det anbefales ikke å bruke noen form for såpe opp i skjeden. 

Sove uten truse

Å sove uten truse om natta kan bidra til et friskere intimområde – myte eller fakta? Vi har tatt en prat med lege og gynekolog Helena Enger for å finne ut om det er sunnere å sove uten truse. 

Som gynekolog så Helena Enger trenden for å sove uten truse komme etter hvert som norske kvinner begynte å bruke stringtruser. 

– Stringtrusene kom til Norge i 2005 og skapte med det et irritasjonsmoment for norske kvinner. Trusene gnisser opp i skrittet og kan lage smerter, derfor kan det være lurt å sove uten truse om natta, sier hun. 

Må ikke sove naken 

Du behøver ikke sove naken for å ha et friskt underliv, men tette truser og syntetiske pysjamasbukser kan skape et klamt miljø som de uønskede bakteriene elsker. Derfor kan det være lurt å sove uten truse, slik at underlivet holder seg avkjølt og frisk. 

Dersom du ikke er komfortabel med å sove helt naken, kan du bruke en nattkjole eller sove i en løs pysjamas- eller underbukse av bomull. 

Trusematerialet spiller en undervurdert viktig rolle for underlivshelsa. Truser av syntetiske materialer kan ikke vaskes på 60 grader, og dreper derfor ikke bakteriene som samles opp av utflod og svette. 

– Jeg anbefaler bomullstruser som er ekstra brede i skrittet, og som kan vaskes på 60 grader. Da kan man være sikker på at bakteriene er drept og føle seg vel, sier Enger. 

Sove uten truse – myte eller fakta? 

Å sove uten truse beskytter nok ikke mot infeksjoner i underlivet, men kan gi ro mot tettsittende klær, som er et irritasjonsmoment for mange. Trusevalg viser seg å være det viktigste og bør helst være av bomull slik at underlivet får puste. I motsatt fall kan underlivet bli varmt og klamt, og lage et miljø som soppinfeksjoner trives i.  

Sove uten truse – myte eller fakta? 

Normalt underliv 

Hva er egentlig et normalt underliv? Normal betyr per definisjon vanlig, ordinær, noe som ikke skiller seg ut, men alle underliv er unike – derfor må man kunne si at det er helt normalt at underlivet ditt skiller seg fra andres. 

Underlivet er unikt 

Lege og gynekolog Helena Enger forstår hvorfor jenter lurer på hvordan et normalt underliv skal se ut. Det er mange ulike former og fasonger å sammenligne seg med, og derfor finnes det ingen «fasit» på hvordan et normalt underliv skal se ut. 

– Jenter er selvkritiske og sammenligner seg selv med andre, enten det er venninner eller noe de har sett på TV. Det er en svært jentete ting. Gutter er ikke like opptatt av hvordan underlivet ser ut, sier hun. 

Barberingstrenden har ført til at underlivets form har blitt mer synlig, og dermed økt fokuset på utseendet nedentil. Sannheten er at underlivets utseende er like unikt som ansiktet ditt. Proporsjoner varierer og noen har lengre kjønnslepper enn andre – og det er helt greit! 

For mye utflod? 

Noen kan også være usikre på om de har normal mengde utflod. Enkelte føler at de har for mye utflod, mens andre føler at de har for lite. Mengde utflod avhenger av mange ting, deriblant menstruasjonssyklus og om man går på p-piller eller annen hormonell prevensjon. 

– Som gynekolog ser jeg at noen av de som føler de har for mye utflod, har helt vanlig mengde, sier Enger. 

Slik vet du om du har et normalt underliv 

man synes man har det godt i underlivet. 

– Det er ingen fasit på hvordan man skal se ut eller føle seg nedentil, derfor må man være obs på forandringer og gjøre vurderinger deretter, sier Enger. 

Endringer i pH-verdi kan være tegn på at underlivet har unormalt mange uønskede bakterier, og merkes gjerne ved lukt, svie eller kløe i underlivet. Da kan det være lurt å bruke Asans intimvask for å opprettholde hudens naturlige beskyttelsesfunksjon. 

Les også: Bli kjent med eget underliv 

Slik vet du om du har et normalt underliv 

Intimhygiene – hvorfor er god hygiene viktig? 

God intimhygiene er viktig for velvære og bidrar til god helse. Men hva legger vi i «god hygiene» når det kommer til underlivet? 

Vi har snakket med lege og gynekolog Helena Enger om hvorfor god hygiene er så viktig, og hvordan vi kan ta vare på underlivet. Det sies at underlivet er selvrensende – hvorfor må den da vaskes? 

– Skjeden er selvrensende og har masse gode bakterier, som laktobasiller eller melkesyrebakterier, og de hjelper med å undertrykke uønskede bakterier. Men noen ganger trenger underlivet ekstra hjelp på veien med å opprettholde de gode bakteriene, sier Enger. 

God intimhygiene handler ikke bare om å vaske seg nedentil, men vel så godt om å ikke vaske seg for godt. 

– Gynekologer er generelt opptatt av å unngå overdreven intimvask fordi det kan virke skadelig. Når man vasker seg er det viktig at man ikke ødelegger kroppens naturlige forsvar, sier Enger. 

Les også: Hvor ofte bør man dusje? 

God hygiene handler om selvtillit 

Det er viktig å føle seg vel i egen kropp – derfor spiller god intimhygiene en viktig rolle. Ved å ta vare på underlivet kan man være trygg på at alt er som det skal være. Enger påpeker at jenter er svært oppmerksomme på egen lukt og bekymrer seg for om andre synes de lukter vondt. 

– Jeg har aldri hørt jenter kommentere andres lukt, men kommenterer ofte sin egen, sier hun. 

Gode rutiner gir god intimhygiene 

Engers beste tips til å holde underlivet friskt og sunt er å vaske seg ved behov og følge med på endringer nedentil. Ved å gjøre det til en vane blir man bedre kjent med seg selv og kan lettere merke om det er noe som ikke stemmer. 

– Hvis man opplever at utfloden blir litt annerledes kan det være at de uønskede bakteriene blir i overtall og da kan man hjelpe underlivet med å opprettholde den naturlige balansen, sier Enger. 

Gi underlivet ditt stellet det fortjener: 

  • Bruk intimvask med tilpasset pH-verdi 
  • Barber underlivet med riktig fremgangsmåte og med milde produkter, for eksempel Asan Shower&Shave. 
  • Følg med på endringer i underlivet: lukt i underlivet signaliserer endringer i pH-verdi og kan føre til infeksjoner 
  • Tiss etter samleie og tørk deg fremover og bak ved dobesøk for å unngå infeksjoner  

Hvor ofte bør man dusje? 

Det er vanskelig å forestille seg en situasjon der renslighet ikke blir sett på som en positiv karakteregenskap. Renslighet er ikke bare kritisk for å forebygge sykdommer, men også viktig for å føle seg vel i egen kropp.

Vi har tatt en prat med lege og gynekolog Helena Enger om hvordan et sunt forhold til dusjen ser ut. 

helena engerSom gynekolog er Enger opptatt av å unngå overdreven intimvask, og påpeker at hyppig dusjing kan være skadelig, blant annet fordi det tørker ut huden og ødelegger hudoverflatens naturlige beskyttelsesbarriere. 

– Man bør prøve å ikke dusje flere ganger om dagen. Noen dusjer på morgenen, etter trening, og så igjen på kvelden før de skal ut. Det kan være svært belastende for huden. Noen ganger kan det holde å vaske seg med klut eller intimserviett, sier hun. 

Det finnes naturligvis ingen fasit på hvor ofte man bør dusje. Det avhenger gjerne av ens personlige forhold til hygiene, men også hvor aktiv man er og hvor mye man svetter i løpet av en dag. 

Må ikke dusje hver dag 

Sliter du med tørr, stram eller sår hud, kan det være at du dusjer for ofte eller med for høy temperatur. Ved å dusje i lunkent vann og bytte ut sterke såper med Asans intimvask, hjelper du huden med å opprettholde det naturlige fettlaget og beskytte kroppen mot plager. 

Det er verdt å vite at man ikke må dusje hver dag for å være ren. Bruk gjerne en klut eller Asans intimservietter til å vaske intimområdet, armhuler, hender, føtter og ansikt, så skåner du huden for unødvendig belastning. 

Må ikke dusje hver dag 

Links & Sources

  1. Vulvano
  2. Wikimedia
  3. Forskning